Sunday, March 8, 2015

KARNIVAL PENGAJIAN TINGGI DI MITC, MELAKA

TARIKH : 7 MAC 2015
MASA: 7.30-2.00 PETANG
PESERTA: 40 ORG PELAJAR TINGKATAN 3
KELOLAAN: KPM
GURU PENYELARAS : JAMILAH BT YAHAYA
GURU PENGIRING: PN KHAMISAH ASURA BT ABD RAHMAN DAN EN NADZMI IKRAM BIN MOHAMMAD

PROGRAM JOM MASUK U
Jom Masuk U ini merupakakan program tahunan Kementerian Pengajian Tinggi yang telah dilaksanakan semenjak 2005 turut menyediakan maklumat akreditasi dan pembiayaan kepada lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf, pelajar lepasan asasi, diploma, sijil dan diploma kemahiran.KPT telah menggunakan tagline ‘’JOM MASUK U’’ bagi memotivasikan para pemohon untuk mendapatkan maklumat tepat dan terkini mengenai peluang pendidikan tinggi di Malaysia.
Karnival Pengajian Tinggi Negara (KPTN) – JOM MASUK U ini dilaksanakan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) bagi mendidik dan memotivasikan para pemohon untuk mendapatkan maklumat tepat dan terkini mengenai peluang pendidikan tinggi di Malaysia.
Karvinal Jom Masuk U 2011 ini disertai 20 IPTA, 100 IPT swasta terpilih, agensi di bawah kementerian dan Kementerian Pelajaran, yayasan negeri, agensi pembiayaan pendidikan termasuk Jabatan Tenaga Manusia, Kementerian Belia dan Sukan dan MARA. Pameran Jom Masuk U ini akan memberi peluang pengunjung mengemukakan pertanyaan kepada wakil universiti dan kolej bagi memastikan masing-masing membuat pilihan tepat program pengajian yang bakal diikuti. Disasarkan lebih 300,000 pengunjung akan hadir ke Karnival Jom Masuk U di 11 zon lokasi tahun ini berbanding 10 tahun lepas.

MATLAMAT
Pelajar bermotivasi untuk melanjutkan pelajaran ke universiti terpilih.

 
OBJEKTIF
Beberapa objektif telah dikenalpasti dalam menganjurkan Program Pendedahan    Universiti kepada Murid Tingkatan 3

1 Murid mendapat maklumat mengenai kursus serta pengajian di kolej-kolej/politeknik/ IPTA dan IPTS

2 Murid mengenalpasti kerjaya berkaitan dengan universiti yang menjadi pilihan

3 Murid bermotivasi melanjutkan pelajaran keperingkat yang lebih tinggi

 
SASARAN
Semua pelajar tingkatan 3.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:

Post a Comment